Reel Kesim Güven Endeksi düştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Mayıs Ayı Reel Kesim Güven Endeksi Verilerini Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mayıs ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerini paylaştı.

İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1849 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla değerlendirildi. Reel Kesim Güven Endeksi mayıs ayında bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak 101,4 seviyesine geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi de 2,2 puan düşüşle 98,6 olarak belirlendi.

Endeksi oluşturan ankete ait yayılma endekslerine göre, genel gidişat ve gelecek 3 aydaki toplam istihdam değerlendirmeleri endeksi arttırırken, toplam sipariş miktarı, mamul mal stoku, ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, toplam sipariş miktarı ve üretim hacmi değerlendirmeleri azalış yönünde etkiledi.

Son 3 ay içinde üretim hacminde artış bildirenlerin sayısı artarken, iç piyasa sipariş miktarında azalma yaşayanlar ile ihracat sipariş miktarında artış gözlemleyenler arasındaki denge zayıfladı. Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler güçlendi.

Gelecek 3 ayda üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenlerin sayısında azalma gözlendi. Ancak, gelecek 3 aydaki istihdam beklentilerinde bir önceki aya göre güçlenme yaşandı. Gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcaması beklentileri ise zayıfladı.

ÜFE Beklentisi %38,4’e Düştü

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek 3 ayda artış bekleyenlerin sayısında ve son 3 ayda artış yaşandığını bildirenlerin sayısında azalma gözlemlendi. Ayrıca, gelecek 3 aydaki satış fiyatlarına ilişkin artış beklentileri de zayıfladı.

Gelecek 12 aylık dönem sonunda yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak %38,4 seviyesine geriledi. İçinde bulundukları sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir önceki aya göre daha kötümser olduklarını belirtenlerin sayısındaki artış dikkat çekti.

Related Posts

İslam Memiş altının yükseleceği tarihi açıkladı! “Alım fırsatı diyerek” tüyoyu verdi

Yılın ilk yarısında hem ons hem gram altın bazında kazandıran yatırım aracının son 3 aydır “dinlenme” sürecinde olduğunu belirten Memiş, bu dönemin yakında sona ereceğini ve yatırımcılar için yeni bir alım fırsatının doğabileceğini söyledi. Hem …

Akaryakıtta ÖTV, enflasyonu 0.14 puan etkiliyor

Akaryakıt ÖTV’sindeki değişikliğin enflasyona etkisi belli oldu. Akaryakıt ürünlerinde maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarında 3 Temmuz itibarıyla yapılan yasal artışın ortalama pompa fiyatlarına etkisinin yaklaşık yüzde 4.2, temmuz tüketici enflasyonuna doğrudan etkisinin ise 0.14 puan olacağı hesaplandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: Türkiye’yi enerjide 4 kat büyüttük

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Sakarya Gaz Sahası’nda Türkiye bugün 4 milyon haneye yetecek kadar doğal gazı üretiyor hamdolsun. Önümüzdeki yıl bunu 2 katına çıkaracağız. 2028 hedefimiz bunu 4 katına çıkarmak.” dedi.

ASELSAN’ın YILDIRIM-100 sistemi, etkinlik testlerini başarıyla tamamladı

Hava araçlarını gelişmiş füze tehditlerinden koruyacak olan ASELSAN’ın geliştirdiği YILDIRIM-100 Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir (DIRCM) Sistemi, harp başlıklı gerçek füzelerin kullanıldığı etkinlik testlerini başarıyla tamamladı.

TCMB anketi: Üçüncü çeyrekte fonlama koşullarında gevşeme bekleniyor

TCMB anketi: Üçüncü çeyrekte fonlama koşullarında gevşeme bekleniyor

Memur sendikasından enflasyon verilerine ilk tepki: Ayar vermenin tam zamanı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), milyonlarca memur ve emekli maaş zammını doğrudan etkileyen haziran ayı enflasyon verilerini duyurdu. Buna göre memur ve memur emekli maaşlarına yüzde 15.58 oranında zam yansıyacak. “AYAR VERMENİN TAM ZAMANI …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir