Salmonella Tehlikesi Artıyor!

Gıda Güvenliği ve Hijyen Kurallarıyla Salmonella Bakterisi Tehlikesine Karşı Dikkat!

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, sıcaklığın yükselmesiyle yaygınlaşan Salmonella bakterisi tehlikesine dikkat çekiyor. Gıda güvenliği ve hijyen kurallarının önemi üzerine açıklamalarda bulunan Dr. Öztürk, yaz aylarında piknik ve açık hava etkinliklerinde besin zehirlenmelerine neden olan bu bakteriye karşı uyarılarda bulundu.

Salmonella, özellikle yaz mevsiminde gıda zehirlenmelerinin en yaygın sebeplerinden biridir ve sıcak havalarda daha sık görülmektedir. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öztürk, bu bakterinin 2 binden fazla alt türünün bulunduğunu ve genellikle bağırsak enfeksiyonlarına yol açtığını belirtiyor.

Salmonella bakterisinin bulaşma yolları hakkında bilgi veren Dr. Öztürk, özellikle sıcak ve nemli ortamları seven bu bakterinin çürümüş veya yeterince pişirilmemiş besinlerde hızla çoğaldığını vurguluyor. Bu bakterinin genellikle enfekte olmuş eller aracılığıyla veya kontamine olmuş gıdalar yoluyla insanlara bulaştığını söyleyen Dr. Öztürk, belirtilerin genellikle 2 ila 3 gün sonra ortaya çıktığını belirtiyor.

Enfeksiyon durumunda hastalarda bulantı, kusma, ateş, ishal ve karın kramplarının görüldüğünü belirten Dr. Öztürk, özellikle bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ciddi sıvı kaybına neden olabileceğini ifade ediyor.

Uzman Dr. Öztürk, kaynağı belirsiz suların tüketilmemesi, tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurtanın iyi pişirilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunarak, kişisel hijyenin de büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Ellerin yemek öncesi ve sonrası, tuvalet sonrası mutlaka yıkanması gerektiğini vurgulayan Dr. Öztürk, ayrıca kesme tahtalarının ve gıdaların uygun şekilde saklanmasının da hayati olduğunu belirtiyor.

Ayrıca Dr. Öztürk, Salmonella’nın evde de bulaşma riskinin yüksek olduğunu ve çiğ etle temas eden yüzeylerin iyi temizlenmediği takdirde bakterinin yayılma riskinin arttığını belirtiyor. Son olarak, sebzeler, meyveler, baharatlar ve çerezlerin de kontamine olabileceğini hatırlatan Dr. Öztürk, gıda güvenliğine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Milyonlarca kaçak sigaraya bakanlık darbesi

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza ekipleri, “dumansız Türkiye” hedefiyle yürüttükleri operasyonlarda, 2025 yılı başından bu yana 451 milyon 588 bin lira değerinde sigara ele geçirdi.

AKG Özel Güvenlik’ten büyük başarı!

Metin KURT – AKSARAY / YENİÇAĞ Ülke genelinde merkezi sistemle 29 Haziran 2025 tarihinde gerçekleşen özel güvenlik sınavı sonuçları 18 Temmuz 2025 Cuma günü açıklandı. Türkiye genelinde özel güvenlik eğitimi alanında önemli bir başarıya imza atan …

Yurt dışından gelen ürünler takipte! Bakanlık harekete geçti

Ticaret Bakanlığı, yurt dışındaki e-ticaret platformlarından alınan ürünlerin güvenliğini sağlamak amacıyla sıkı denetimlere başladı. Yapılan laboratuvar testlerinde bazı ürünlerde yüksek oranda kanserojen ve toksik maddelere rastlandı.

Çorumlu şirket İtalya’nın dev firmasını satın aldı

Türkiye’nin mühimmat üretimi yapan firmalarından ARCA Savunma, Avrupa’nın önemli askeri sanayi kuruluşlarından İtalyan Esplodenti Sabino’yu satın alarak bir ilke daha imza attı.

Kemalpaşa’da İşçi Zehirlenmesi Endişesi

Ege Seramik Fabrikası’nda yemek sonrası mide bulantısı yaşayan işçiler taburcu edildi.

ABD’li yatırım bankasından faiz tahmini

Goldman Sachs, Merkez Bankası’nın 24 Temmuz’daki toplantısında faizi indirmesini beklediği oranı açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir