Ayasofya, 40 milyon ziyaretçiyi ağırladı

Ayasofya, Tarihinde İlk Kez Yeniden İbadete Açıldı

İstanbul’un sembol yapılarından Ayasofya, 916 yıl boyunca kilise olarak hizmet verirken, 1453’ten itibaren 481 yıl cami olarak kullanıldı. Ancak 1934 yılında alınan bir kararla müzeye çevrilen Ayasofya, 86 yıl boyunca ziyaretçilerini ağırladı.

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine karşı çıkarak dava açtı. Sonunda, Danıştay 10. Dairesi’nin verdiği kararla, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararı iptal edildi ve Ayasofya’nın tekrar ibadet yeri haline gelmesinin önü açıldı.

Yeniden Cami Olarak Açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Ayasofya, tekrar cami statüsüne kavuşturuldu. 24 Temmuz 2020’de kılınan cuma namazıyla birlikte Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi olarak tekrar ibadete açıldı.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, Ayasofya’nın tarih boyunca ilim ve kültür merkezi olduğunu vurgulayarak, caminin bu geleneği yaşatmak adına farklı etkinlikler düzenlediklerini söyledi. Cami, artık haftalık derslerin yanı sıra özel programlar ve etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

Turistlerin Ziyaretine Açık

Ayasofya, sadece ibadet yeri olmanın ötesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alıyor. Üst katlarını turistlere açan Ayasofya, alt katını ise Müslümanların ibadetine ayırarak ziyaretçiler arasındaki karmaşayı engelliyor.

Camiye gelen bazı ziyaretçilerin İslam’ı seçme talepleri üzerine Müftülük tarafından resmi ihtida törenleri düzenleniyor ve kendilerine ihtida seti hediye ediliyor. Bu sayede, Ayasofya sadece ibadet yeri olmanın ötesinde dini bir merkez haline geliyor.

Yoğun Ziyaretçi Akınına Uğruyor

Yeniden ibadete açıldığı günden bu yana Ayasofya-i Kebir Camii, yaklaşık 40 milyon ziyaretçiyi ağırladı. Özellikle pandemi sonrası dönemde artan ziyaretçi sayısı, caminin ne kadar önemli bir tarihi ve dini mekan olduğunu bir kez daha gösteriyor.

Related Posts

Bu iddialar NASA’yı karıştırdı: Yeni pandemi kapıda

Astrobiyolog Barry DiGregorio, Mars’tan getirilecek örneklerin yeni ve ölümcül bir pandemiyi tetikleyebileceği konusunda uyarıda bulundu. Dünya’nın hala Covid-19’un etkilerini atlatamadığı bir dönemde, NASA’nın Mars’tan örnek getirme planlarının büyük bir biyolojik risk oluşturduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı: Bazı isimler görevden alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla gerçekleştirilen atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bursa’da Yangın: Kadın Mahsur Kaldı

Bursa’da bir dairede çıkan yangında Hatice Güneş alevler arasında mahsur kaldı, vatandaşlar yardım etti.

Savcı Hablemitoğlu soruşturmasının mütalaasını yazdı: Özcan ve Altaylı organize etti

Soruşturma ve kovuşturma süreciyle birlikte yaklaşık 5 yıldır devam eden Necip Hablemitoğlu suikastı davasında savcı mütalaasını verdi. Mütalaada, “FETÖ imamı Mustafa Özcan’ın, Necip Hablemitoğlu’nu ‘susturabilmek’ için Enver Altaylı ile plan yaptıkları” belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk Savunma Sanayii adeta destan yazıyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’na katıldı.

Ümit Özdağ’dan yargı eleştirisi: “ Gökçek’i yargılamadığınız bir Türkiye’de İmamoğlu’nun yargılanması inandırıcı değil”

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, beraberindeki heyetle birlikte Ankara Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Cemiyet Başkanı Nazmi Bilgin tarafından ağırlanan Özdağ, burada yaptığı açıklamalarda, Türkiye’de muhalefete yönelik yargı uygulamalarını eleştirdi, Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğu üzerinden “siyasi intikam” uyarısında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir