Bağırsaklarımızda gizli: Sonsuz kimyasallarla savaşıyor

Potansiyel Sağlık Riski: PFAS Nedir ve Neden Önemli?

Su geçirmez giysiler, yapışmaz tavalar, ruj ve gıda ambalajları gibi çeşitli ürünlerde kullanılan perfloroalkil ve polifloroalkil maddeler (PFAS), yağ ve su geçirmezlik özellikleri ile bilinirler. Ancak, bu kimyasallar doğada yıllarca çözünmeden kalabilirler ve belirli kanser türleri dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmişlerdir.

Yiyecek ve Su ile Maruz Kalma

Çevresel ve sağlık üzerindeki endişeler artarken, pek çok insan bu kimyasallara yiyecek ve su yoluyla maruz kalmaktadır. PFAS bazen vücuttan atılsa da yıllarca kalabilir. Dr. Anna Lindell’in belirttiğine göre, PFAS’lar bir zamanlar güvenli kabul edilse de artık öyle değillerdir. Düşük seviyelerde akut toksik olmasalar da yavaş bir zehir gibi etki edebilirler.

Dr. Indra Roux ise halihazırda çevrede ve vücudumuzda bulunan PFAS’ların etkilerini azaltmamız gerektiğini vurgulamaktadır. PFAS’ları yok etmenin bir yolunu henüz bulamamasına rağmen bulguları, bu kimyasalları hücrelerimizden atmanın yollarını bulabileceğimizin işaretlerini vermektedir.

Bakterilerin PFAS’larla Savaşı

Bilim insanları, insan bağırsağındaki bazı bakterilerin PFAS moleküllerini emme ve hücrelerinde depolama kapasitesinin yüksek olduğunu keşfetmişlerdir. Dr. Kiran Patil’e göre, bu bakteriler PFAS’ları kümeler halinde depolayarak kendilerini toksik etkilerden koruyabilir.

Yapılan bir araştırma sonucunda, dokuz farklı bakteri türü farelerin bağırsaklarına aktarılmış ve bu bakteriler PFAS’ları hızla biriktirip dışkıyla atmışlardır. Bu bulgular, bağırsak mikrobiyomunun vücuttaki toksik PFAS kimyasallarını atma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Ancak, bu yöntemin insanlar üzerinde henüz test edilmediğini belirtmek önemlidir.

 

Related Posts

Microsoft’tan OneDrive sorununa komik çözüm

Microsoft bir süredir yaşanan OneDrive sorununa çözüm olarak cihazınızı yeniden başlatmayı öneriyor.

Kahve içmek yaşlanmayı yavaşlatıyor mu?

Uzmanların yeni araştırmasına göre dünyanın en sevilen uyarıcısı, sadece zinde tutmakla kalmıyor, içerisindeki kafein ile hücre seviyesinde yaşlanmayı yavaşlatıyor.

Bilim insanlarından acil uyarı: 500 tür yok olabilir

Yeni yayımlanan bir bilimsel araştırmaya göre, önümüzdeki 100 yıl içinde 500’den fazla kuş türü yok olma riskiyle karşı karşıya. Araştırmacılar, bu “şok edici istatistik” karşısında acil ve özel koruma programlarına ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Araç almayı düşünenler dikkat! Uzmanlar ’14 gün’ uyarısı yaptı

Sıfır otomobil almayı planlayanlar için son uyarı! Uzmanlar, 1 Temmuz’da araç fiyatlarının büyük oranda artacağını belirtiyor. Benzinli ve dizel araçlar arasındaki farkın kapanmasıyla, 1 milyon TL altındaki modellerin fiyatı hızla yükselecek. Uzmanlara göre fırsatları kaçırmamak için Haziran ayı son şans olabilir.

21. yüzyılın en tehlikeli paraziti olarak görülüyor: Sürekli gözümüzün önünde!

Fiziksel parazitlerin yerini dijital “parazitler” aldı: Akıllı telefonlar, evrimsel biyologlar tarafından Australasian Journal of Philosophy’de yayımlanan çalışmada tıpkı bit ve pire gibi, bize hiçbir karşılık vermeden dikkatimizi ve zamanımızı sömüren araçlar olarak tanımlandı.

X’te mesajlaşma yeniden şekilleniyor: Musk’tan xchat duyurusu

Ancak Musk’ın “Bitcoin tarzı şifreleme” ifadesi, platformun güvenliği konusunda soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Sosyal medya devi X’in sahibi Elon Musk, Pazar günü yaptığı çarpıcı bir açıklamayla, platformun Doğrudan Mesajlaşma (DM) sistemi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir