‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

Gıda Fiyatlarındaki Artış Toplumun Alım Gücünü Etkiliyor

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, gıda fiyatlarındaki artışın düşük ve orta gelir gruplarının alım gücünü olumsuz etkilediğini ve gelir adaletsizliğini artırdığını belirterek, fiyat artışlarına çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

‘Kontrol Altına Alınmalı’

Ardıç, ASO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, yıllık gıda enflasyonunun OECD ülkeleri arasında en yüksek olan ülkeden 3 kat daha fazla seviyeye ulaştığını aktardı. Ülkedeki tarımsal felaketlerin gıda fiyatlarındaki yeni artışlara neden olabileceğine dikkat çeken Ardıç, “Gıda enflasyonu maalesef daha ciddi boyutlara ulaşabilir” şeklinde konuştu.

“Gıda enflasyonu, toplumsal istikrar, halk sağlığı ve sosyal adalet açısından çok önemli bir sorundur” diyen Ardıç, “Gıda fiyatlarındaki artış düşük ve orta gelirli insanların alım gücünü etkilemekte ve gelir adaletsizliğini daha belirgin hale getirmektedir. Gıda enflasyonunu kontrol altına almak için etkili politikalar geliştirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Ardıç, Türkiye’de gıda arzının güvence altına alınması gerektiğini belirterek, “Ülkemizde tarım arazilerinin yüzde 30’unun bulunmasına rağmen üretim kapasitesi düşük. Tarım ve hayvancılığın hala sorun olması düşündürücü. Acilen çözüm bulunmalı” dedi.

‘Dayanacak Gücümüz Kalmadı’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına işaret eden Ardıç, faizlerin beklentilerin aksine yüzde 49’a kadar yükseldiğini belirtti. Ardıç, “Enflasyonun ve faizlerin düşmesini umduk ama maalesef istediğimiz gibi olmadı. Durum hiç iç açıcı değil. Sanayiciler olarak artık dayanacak gücümüz kalmadı. Kredi maliyetleri bizi üretmekten alıkoyuyor” şeklinde konuştu.

Ardıç, ekonomi yönetiminin talebi kısmasıyla enflasyonu düşürmeye çalışmasına dikkat çekerek, “Fiyat artışlarının sebebi sadece talep fazlalığı değil aynı zamanda arz eksikliği de olabilir. Üretmediğimiz malın fiyatı artar” dedi.

Related Posts

Küçük ev aletleri devine 26 milyon TL’lik kartel cezası

Rekabet Kurumu, Fakir Elektrikli Ev Aletleri’nin, yeniden satıcılarının satış fiyatlarını belirlediğini ve Teknosa, Vatan Bilgisayar ve MediaMarkt arasında dolaylı bilgi değişimine aracılık ederek topla-dağıt karteline taraf olduğunu tespit etti …

Elleri kanla cepleri dolarla doldu: İsrail’in cari fazlası son altı çeyreğin zirvesinde

İsrail Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, ülke ekonomisi 2025 yılının ilk çeyreğinde 5,72 milyar dolarlık bir cari işlemler fazlasına ulaştı. Bu rakam, 2023’ün dördüncü çeyreğinden bu yana kaydedilen en yüksek seviye olarak dikkat çekiyor …

Yarım asırlık dönem sona eriyor: Gaz tedarikinde yeni dönem

Avrupa Birliği (AB), bazı üye ülkelerin itirazlarına rağmen yarım asırlık Rus gazı bağımlılığını sonlandırma hedefine adım adım ilerlerken, enerji arz güvenliğini sağlamak amacıyla ABD ve Katar’dan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG), Norveç’ten ise boru gazı ithalatını artırıyor.

Bugün yollarda kaç tane Toyota olduğunu biliyor musunuz?

Volkswagen Grubu’nu beşinci kez geride bırakarak otomotiv sektöründeki hakimiyetini pekiştirdi. Peki bugün yollarda kaç tane Toyota olduğunu hiç merak ettiniz mi? Şu anda otomobil üreticisinin kendisinden doğrudan aldığımız bir tahmin var: Yaklaşık …

İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

İngiltere Merkez Bankası, politika faizini beklentilere paralel olarak yüzde 4,25’te sabit bıraktı. Karar 3’e karşı 6 üyenin oyu ile alındı. Banka, kararında, Orta Doğu’daki çatışmaların tırmanmasıyla zayıflayan işgücü piyasası ve artan enerji …

1.5 ton bozuk peynir yakalandı: 21 bin TL ceza kesildi

İzmir’in Buca ilçesindeki bir işletmenin deposunda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan denetimlerde; etiketsiz, bozulmuş, küflenmiş ve son tüketim tarihi geçmiş yaklaşık bin 500 kilogram peynir bulundu. 1500 KİLOGRAM BOZUK PEYNİR …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir