Yeni Sıralama: Dünyanın En İyi Şehirleri Açıklandı
Dünya çapında ekonomik faaliyetler ve nitelikli işgücü potansiyeli açısından liderlik konumunda bulunan New York, Londra ve Paris, uluslararası finans ve eğitimde hala zirvedeki yerlerini koruyor. Ancak yaşam standartları kategorisinde Amerika’nın batı kıyısındaki San Jose ve Seattle gibi şehirler, Paris’i geride bırakarak dikkat çekiyor.
Öte yandan, küresel bir endeks tarafından yapılan analize göre 163 ülkedeki bin büyük şehir, 5 ana kategori ve 27 gösterge üzerinden incelendi. Bu kategoriler, ekonomi, beşeri sermaye, yaşam kalitesi, çevre ve yönetişim olarak belirlendi.
Endekse göre, 2,5 trilyon dolarlık ekonomisi ve 20,7 milyonluk nüfusuyla New York, listenin zirvesinde yer alıyor. Londra ise bir trilyon dolarlık ekonomisiyle ikinci sırada kendine yer buluyor. Bu yıl da New York ve Londra, listenin zirvesinde kalmayı başardılar.
Üçüncü sırada yer alan Paris, ekonomi alanında yüksek puan almış olsa da yaşam kalitesi açısından San Jose ve Seattle gibi şehirlerin gerisinde kalmış durumda.
San Jose ve Seattle Göz Kamaştırıyor
San Jose ve Seattle, dünyanın en büyük gelir seviyesine sahip şehirler arasında öne çıkıyorlar. Ekonomi ve beşeri sermaye kategorilerinde en yüksek puanları alan bu şehirler, küresel finans, iş dünyası ve eğitim alanlarında lider konumlarını pekiştiriyorlar. Öte yandan, New York dünyanın en büyük metropol ekonomisine sahipken, Londra bu alanda dördüncü sırada yer alıyor.
Endekste yer alan Türkiye’den İstanbul, Ankara, Antalya, İzmit ve Bursa gibi şehirler de kendilerine yer bulurken, başta Avustralya’nın Melborn ve Sydney, ABD’nin Boston, Japonya’nın Tokyo ve San Francisco şehirleri geliyor.
Şehirlerin Geleceği Yeni Teknolojilerle Şekilleniyor
Oxford Economics tarafından yapılan analize göre, şehirlerin gelişim yolları belirlenirken benzer özelliklere sahip şehirler farklı kategorilere ayrıldılar. Küresel liderler, kültürel başkentler, sürdürülebilir şehirler, sanayi merkezleri, miras şehirler, gelişen megakentler ve yükselen parlayanlar gibi farklı kategoriler öne çıkıyor.
Örneğin, küresel liderler kategorisinde New York, Londra ve Tokyo gibi şehirler ekonomiyi finans ve iş merkezleriyle şekillendirirken, Buenos Aires, Kuala Lumpur ve Vancouver gibi şehirler de ekonomik performanslarıyla dikkat çekiyor.
Bir Bakışta Özeti
Oxford Economics Kentsel Hizmetler Kıdemli Ekonomisti Anthony Bernard-Sasges, endeksin politika yapıcılar ve iş dünyası liderleri için önemli içgörüler sunduğunu belirtti. Her şehir türünün kendine özgü fırsat ve zorlukları olduğunu vurgulayan Bernard-Sasges, şehirlerin geleceğini şekillendiren yapay zeka, iklim değişikliği ve demografik dönüşümlere dikkat çekti.
Sonuç olarak, dünya ekonomisi üzerindeki etkileri devam eden New York, Londra ve Tokyo gibi şehirlerin yanı sıra, gelecek 25 yılda Hindistan ve diğer gelişmekte olan ülkelerdeki şehirlerin katkılarının artması bekleniyor.