O üründe pestisit oranı sınırın 40 katı çıktı

İngiltere’deki Marketlerde Satılan Tamponlarda Glifosat Bulundu!

Pesticide Action Network UK (Pan UK), Women’s Environmental Network ve Pesticide Collaboration tarafından yayımlanan bir rapora göre, İngiltere genelindeki marketlerden satın alınan 15 farklı tampon kutusunun incelendiği ortaya çıktı. Guardian’ın haberine göre, yapılan incelemeler sonucunda bir kutuda kilogram başına 0,004 mg glifosat bulunduğu tespit edildi. Bu düzey, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği’nde içme suyundaki izin verilen maksimum seviyenin (0,0001 mg/kg) çok üzerinde.

Rapora göre, vajina yoluyla vücuda giren kimyasallar doğrudan kana karışarak vücudun doğal detoks mekanizmalarını atlayabilir ve ciddi sağlık riskleri oluşturabilir. Bu durum, tamponlardaki küçük miktardaki kimyasal kalıntıların bile sağlığa zararlı olabileceğini göstermektedir.

IARC ‘Muhtemelen Kanserojen’ Olarak Sınıflandırıyor

Dünyada en yaygın kullanılan yabani ot öldürücülerden biri olan glifosat, Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından “muhtemelen kanserojen” olarak sınıflandırılmaktadır. Ayrıca bu kimyasal, Parkinson gibi ciddi hastalıklarla ilişkilendirilmiş ve son çalışmalar sağlık açısından farklı risklerin varlığını ortaya koymuştur.

Araştırmada yer alan Amy Heley, “Eğer bu seviyeler içme suyunda zararlı kabul ediliyorsa, adet ürünlerinde neden bulunmasına izin verilmektedir? Kadınlar, zararlı kimyasallara maruz kalabilir ancak birçoğu bu tehlikeden haberdar değildir” şeklinde konuşarak konuya dikkat çekti.

Nedeni Üretiminde Kullanılan Pamuk

Uzmanlara göre tamponlardaki pestisit kalıntılarının nedeni, üretimde yoğun olarak kullanılan pamuk bitkisidir. Küresel olarak kimyasallara bağımlı olan pamuk bitkisinde, 300’e yakın pestisit kullanılmaktadır. Araştırmacılar, tamponlarda glifosatın parçalanmasıyla oluşan aminometilfosfonik asit (AMPA) kalıntılarını da keşfetmiştir.

Pan UK geçici direktörü Josie Cohen, “İngiltere’deki tamponlarda glifosat bulmak bizi şaşırttı. Bu kimyasaldan kaçınmak neredeyse imkansızdır çünkü belediyeler sürekli glifosat kullanarak sokakları ve parkları ilaçlamaktadır. Bu durum, gıda ve su kaynaklarını da kirletmektedir” şeklinde konuştu.

Glifosatın biyolojik çeşitlilik üzerinde ciddi zararları olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalar, glifosatın yabani arı kolonilerine zarar verdiğini ve su canlıları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu göstermektedir.

İngiltere’de birçok belediye glifosat kullanımını bırakarak alternatif çözümlere yönelmiştir. Bath & North East Somerset ile Highland gibi İskoçya’daki belediyeler de dahil olmak üzere yaklaşık 70-80 belediye, kimyasal kullanımını tamamen sonlandırmış veya azaltmıştır.

Related Posts

Bakan Işıkhan’dan SUT değişikliğiyle ilgili açıklama: 25 farklı kanser ilacı geri ödeme listesine dahil edildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’deki düzenlemelerle 25 farklı kanser tedavisinde kullanılan 5 immünoterapi ilacını, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) geri ödeme listesine dahil ettiklerini bildirdi.

‘Yumurtalık rezervinde azalma genç kadınlarda da artıyor’

Yumurtalık rezervi kadının doğurganlık kapasitesini belirleyen en önemli faktörlerden biri olarak kabul ediliyor. Yaşla birlikte azalması beklenen yumurtalık rezervinin, özellikle son yıllarda 20 yaşlardaki kadınlarda da gözlendiğine işaret eden Kadın Hastalıkları Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Zeki Salar, erken dönemde fark edilmeyen bu durumun hem doğurganlık kaybına hem de erken menopoza yol açabileceği uyarısında bulundu.

40 yaşını aşanlarda göz kapağı estetiği artıyor

Göz kapağı estetiği ameliyatının 40 yaş üzerindeki bireylerde daha çok görüldüğünü, ancak bazı kişilerde genç yaşlarda da doğuştan gelen sarkmalar nedeniyle benzer operasyonların yapılabildiğini vurgulayan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Didem Serin, her hastaya aynı operasyonun uygulanmasının doğru olmayacağını ifade etti.

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Basit bir diş ağrısının altından MS çıkabilir!

Doç. Dr. Nurettin Diker, yüz ağrısı, çene uyuşması ve konuşma güçlüğü gibi belirtilerin bazen Multipl Skleroz’un (MS) ilk işareti olabileceğini belirtti.

Tokat’ta KKKA şüphesiyle tedavi gören bebek hayatını kaybetti

Tokat’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören 1,5 yaşındaki bebek hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir