Rahim Ağzı Kanseri ve HPV Hakkında Prof. Dr. Buyru’dan Önemli Açıklamalar
Prof. Dr. Buyru, rahim ağzı kanserinin cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu ve Human Papilloma Virüsü’nün (HPV) bu kansere yol açtığını belirtti. Bu konuda önemli bilgiler paylaşan Buyru, bu kanser türünü önlemenin iki temel yolundan bahsetti.
Buyru’nun vurguladığı önlemler arasında öncelikle bütün topluma, belirli yaş aralığında kız ve erkek çocuklarına HPV aşısı yapılması gerektiğini belirtti. Aşı sayesinde HPV’ye bağlı enfeksiyonların büyük ölçüde önlenebileceğini ifade etti. Ayrıca aşı yapılmış olsa bile 21 yaş üstü kadınların HPV açısından taranması ve pap smear testi ile rahim ağzı kanserine dönüşebilecek olası sorunların araştırılmasının önemine değindi.
Türkiye’nin HPV tarama programıyla başarılı bir ülke olduğunu vurgulayan Buyru, gelişmiş ülkelerde hem aşılama hem de tarama yönteminin etkin bir şekilde uygulanmasının rahim ağzı kanserinin daha az görülmesine katkı sağladığını belirtti. Ancak gelişmemiş ülkelerde sosyoekonomik sebeplerle ve eksik tarama yöntemleriyle rahim ağzı kanserinin daha sık görüldüğüne dikkat çekti.
Buyru, sağlık Bakanlığının Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve aile hekimliklerinde ücretsiz olarak uygulanan HPV tarama yönteminin önemine değindi. Tarama sonucunda sorun tespit edilirse ileri tedbirler alınarak hastalığın toplumdan uzaklaştırılmasının hedeflendiğini aktardı.
Son olarak, Buyru evli veya cinsel aktivitesi olan 21 yaş üstü kadınlara yöntemleri önerirken, daha önce cinsel ilişkisi olmayan kadınlar için bu tarama yöntemlerine ihtiyaç olmadığını belirtti. Çünkü rahim ağzı kanserinin cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğunu tekrar vurguladı.