Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Mayıs Ayı Reel Kesim Güven Endeksi Verilerini Açıkladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mayıs ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerini paylaştı.
İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1849 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla değerlendirildi. Reel Kesim Güven Endeksi mayıs ayında bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak 101,4 seviyesine geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi de 2,2 puan düşüşle 98,6 olarak belirlendi.
Endeksi oluşturan ankete ait yayılma endekslerine göre, genel gidişat ve gelecek 3 aydaki toplam istihdam değerlendirmeleri endeksi arttırırken, toplam sipariş miktarı, mamul mal stoku, ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, toplam sipariş miktarı ve üretim hacmi değerlendirmeleri azalış yönünde etkiledi.
Son 3 ay içinde üretim hacminde artış bildirenlerin sayısı artarken, iç piyasa sipariş miktarında azalma yaşayanlar ile ihracat sipariş miktarında artış gözlemleyenler arasındaki denge zayıfladı. Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler güçlendi.
Gelecek 3 ayda üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenlerin sayısında azalma gözlendi. Ancak, gelecek 3 aydaki istihdam beklentilerinde bir önceki aya göre güçlenme yaşandı. Gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcaması beklentileri ise zayıfladı.
ÜFE Beklentisi %38,4’e Düştü
Ortalama birim maliyetlerde, gelecek 3 ayda artış bekleyenlerin sayısında ve son 3 ayda artış yaşandığını bildirenlerin sayısında azalma gözlemlendi. Ayrıca, gelecek 3 aydaki satış fiyatlarına ilişkin artış beklentileri de zayıfladı.
Gelecek 12 aylık dönem sonunda yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak %38,4 seviyesine geriledi. İçinde bulundukları sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir önceki aya göre daha kötümser olduklarını belirtenlerin sayısındaki artış dikkat çekti.