Türk baharatı ve aromatik bitkileri 156 ülkede yemekleri tatlandırıyor

Aromatik Bitkiler ve Baharatlar Türkiye İçin Önemli Bir Gelir Kaynağı

Türk ve dünya mutfağında yemeklerin lezzetini artıran önemli unsurlardan biri baharatlar ve aromatik bitkilerdir. Türkiye, çeşitli iklim koşulları sayesinde birçok türe ev sahipliği yapmaktadır ve bu alanda yapmış olduğu ihracat ile dikkat çekmektedir.

Aromatik Bitkiler ve Baharat Üreticileri Derneği (ABÜDER) Başkanı Aydın Acun, yaptığı açıklamada Türkiye’de 600’den fazla aromatik bitki türü bulunduğunu belirtti. Anadolu ve Trakya’nın zengin bitki florasına sahip olduğunu vurgulayan Acun, Türkiye’de yöresel otlar da dahil olmak üzere birçok aromatik bitki ve baharatın bulunduğunu açıkladı.

Güneydoğu Anadolu’nun en fazla baharat üretiminin yapıldığı bölge olduğunu söyleyen Acun, özellikle kırmızı biber üretiminde Türkiye’nin öncü konumda olduğunu belirtti. Ayrıca Türkiye’de en çok tüketilen baharatlar arasında pul biber, tatlı-acı kırmızı toz biber, Hindistan cevizi, karabiber, susam, kimyon, çörekotu, sumak, kekik ve nane gibi ürünlerin olduğunu açıkladı.

Acun, Türkiye’nin iklim koşullarına uygun olmayan baharatları ithal ettiğini ifade ederek yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Baharat ve aromatik bitkiler sektörünün Türkiye ekonomisine önemli katkı sağladığını vurgulayan Acun, sektörün dış ticaret fazlası veren bir sektör olduğunu söyledi.

Aydın Acun, Türkiye’nin baharat ve aromatik bitkiler ihracatının önemli pazarlardan biri olan ABD’ye ve Almanya’ya yapıldığını, sektörün büyümeye devam ettiğini ve potansiyelinin yüksek olduğunu belirtti. Türkiye’nin defne yaprağı ve kekikte dünya genelinde önemli bir oyuncu olduğunu vurgulayan Acun, sektörün geleceğine umutla baktıklarını sözlerine ekledi.

Related Posts

Küçük ev aletleri devine 26 milyon TL’lik kartel cezası

Rekabet Kurumu, Fakir Elektrikli Ev Aletleri’nin, yeniden satıcılarının satış fiyatlarını belirlediğini ve Teknosa, Vatan Bilgisayar ve MediaMarkt arasında dolaylı bilgi değişimine aracılık ederek topla-dağıt karteline taraf olduğunu tespit etti …

Elleri kanla cepleri dolarla doldu: İsrail’in cari fazlası son altı çeyreğin zirvesinde

İsrail Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, ülke ekonomisi 2025 yılının ilk çeyreğinde 5,72 milyar dolarlık bir cari işlemler fazlasına ulaştı. Bu rakam, 2023’ün dördüncü çeyreğinden bu yana kaydedilen en yüksek seviye olarak dikkat çekiyor …

Yarım asırlık dönem sona eriyor: Gaz tedarikinde yeni dönem

Avrupa Birliği (AB), bazı üye ülkelerin itirazlarına rağmen yarım asırlık Rus gazı bağımlılığını sonlandırma hedefine adım adım ilerlerken, enerji arz güvenliğini sağlamak amacıyla ABD ve Katar’dan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG), Norveç’ten ise boru gazı ithalatını artırıyor.

Bugün yollarda kaç tane Toyota olduğunu biliyor musunuz?

Volkswagen Grubu’nu beşinci kez geride bırakarak otomotiv sektöründeki hakimiyetini pekiştirdi. Peki bugün yollarda kaç tane Toyota olduğunu hiç merak ettiniz mi? Şu anda otomobil üreticisinin kendisinden doğrudan aldığımız bir tahmin var: Yaklaşık …

İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

İngiltere Merkez Bankası, politika faizini beklentilere paralel olarak yüzde 4,25’te sabit bıraktı. Karar 3’e karşı 6 üyenin oyu ile alındı. Banka, kararında, Orta Doğu’daki çatışmaların tırmanmasıyla zayıflayan işgücü piyasası ve artan enerji …

1.5 ton bozuk peynir yakalandı: 21 bin TL ceza kesildi

İzmir’in Buca ilçesindeki bir işletmenin deposunda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan denetimlerde; etiketsiz, bozulmuş, küflenmiş ve son tüketim tarihi geçmiş yaklaşık bin 500 kilogram peynir bulundu. 1500 KİLOGRAM BOZUK PEYNİR …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir